Op reis naar Indië

Uit Wiki Raamsdonks Historie

Velen van ons zullen nooit meer vergeten hoe de reis naar Indië begon. Het vertrek met de trein vanuit diverse kazernes, waar we die morgen onze strozakken hadden opgestookt, op weg naar de havens van Rotterdam of Amsterdam. Hier lagen de schepen voor troepentransport klaar. In de haven aangekomen, werden we gelijk verdeeld over de diverse ruimen in het schip en kregen wij onze hangmat of slandees (dit is een soort stapelbed waar men met 4 man boven elkaar kan slapen) toegewezen. Hierop lag een hoofdkussen, wat tevens ons zwemvest was. Met dat ding om moesten we al direct aantreden voor sloepenrol, voordat we de Noordzee op voeren.

Het eten op zo'n schip was vaak geen pretje. Het was wel goed geregeld, maar door de deining van de zee kwam menig soeppotje op de grond terecht. Als er dan zo'n 1500 á 2000 manschappen gegeten hadden, kon je wel raden hoe de eetzaal erna uitzag.
De Golf van Biskaje bracht ook de nodige problemen met zich mee, want maar weinigen werden hier niet zeeziek. Uiteindelijk kwamen we op de Middellandse Zee, waar we verschillende kusten en eilanden konden zien en ook vliegende vissen, die menig keer voor onze boot vooruit vlogen wanneer wij over de reling hingen.
Zo kwamen we op den duur in Port Said aan. Hier was het een goochelaar met al zijn kuikentjes die voor velen een aangename afwisseling was.
De tocht ging verder door het Suez-Kanaal en de Rode Zee en toen kwam de eindeloze Indische Oceaan in zicht. Veertien dagen niets anders dan water te zien.
Uiteindelijk kwamen we in Sabang aan, waar de meesten van ons even aan land konden gaan. Hier bemerkten we, dat we echte zeebenen hadden gekregen. We waren in Indië.
Vanaf deze plaats gingen de schepen naar de diverse havens in Indië. Dan volgde de ontscheping en werden de soldaten ondergebracht in diverse plaatsen, om hun dienst te verrichten. Velen moesten drie jaren lang terwijl ze sterk naar Holland terug verlangden. Men zag menig schip vol soldaten komen en leeg terug gaan.

Uiteindelijk kwam toch de terugkeer naar Nederland. Weer de zelfde weg, maar nu in omgekeerde volgorde. Op de dag van aankomst in Rotterdam of Amster-dam ging het per bus of taxi naar het feestelijk versierde ouderlijk huis om onder grote belangstelling van buurtgenoten thuis te komen.

Piet Leenaarts

P.S 121.500 militairen zijn met diverse troepentransportschepen vertrokken naar N.0.I.

Bron: Nederlands Oost Indië door Huub Waas

Digitalisering en Wiki opmaak: Terry van Erp